vrijdag, augustus 26, 2005

Nog 5 keer slapen

In Frankrijk nu alweer een fiks schandaal. Kan haast niet wachten om hem te gaan kopen. Eén van de weinige écht relevante schrijvers van het moment. Boeken die pijn doen omdat de waarheid altijd kwetst en je weet dat de realiteit altijd nog stukken erger is dan de fictie. Een man die de wereld beschrijft met vlijmscherp inzicht en niet bang is om voorspellingen te doen. Cynisch? Ja! Hard? Zeker! Wreed? Inderdaad! Agent provocateur? Blij dat er nog zijn. Geniaal? 100%

Eind deze maand komt trouwens ook zijn eerste biografie uit. Ga ik zeker lezen.

Gaat voort en lees al zijn boeken. Snel! Vort! Nu!

7 Comments:

Blogger Martijn said...

Ik heb alleen 'Elementaire Deeltjes' gelezen. Dat stond inderdaad vol prikkelende ideeën en provocerende stellingen, maar het einde was puur deus ex machina en de man is stilistisch zo zwak (al kan dat ook voor een deel aan de vertaling hebben gelegen.)

3:47 p.m.  
Blogger Manic Inventor said...

ik weet niet of het zijn bedoeling feitelijk wel is om een groot stilist te zijn. hij is nogal een groot bewonderaar van auguste comte en zijn puur wetenschappelijke kijk op de maatschappij. niettemin heb ik ook al heel gestijlde essays van hem gelezen. ik denk, maar weet het niet zeker, dat jij zijn essaybundel, de koude revolutie, wel zal kunnen smaken. hij heeft een beetje dezelfde cassante stijl als jij daarin, vind ik.

4:34 p.m.  
Blogger Martijn said...

Klinkt goed, maar ik heb te weinig tijd en te veel boeken om nog te lezen. Mijn stijl is erg beïnvloed door twee Amerikanen, Ambrose Bierce en PJ O'Rourke, een rechtse bal die graag dingen mag schrijven als "The forces of safety are afoot in the land. I, for one, believe it is a conspiracy— a conspiracy of Safety Nazis shouting "Sieg Health" and seeking to trammel freedom, liberty, and large noisy parties. The Safety Nazis advocate gun control, vigorous exercise, and health foods. The result can only be a disarmed, exhausted, and half-starved population ready to acquiesce to dictatorship of some kind."

8:28 p.m.  
Blogger O. L. Muñoz Cremers said...

Zwaar overgewaardeerd, maar goed iemand heeft Platform aan mijn vrouwe kado gegeven en aangezien die elk gegeven boek in een hoek smijt, zal ik het terzijnertijd maar eens inkijken. Vond juist het einde het enige leuke aan Elementaire Deeltjes. :)

9:13 p.m.  
Blogger Martijn said...

Dat is niet zo gek, Houellebecq lijkt wat af rekenen te hebben met al die door jou zo bewonderde Franse denkers van de '68-generatie (vaak wordt hij daarom rechts genoemd, ik zie om de een of andere reden meer een ouderwetse, strenge socialist in hem.)

Nog even over dat einde: wat me ergert is dat Houellebecq graag over moleculaire bioloog mag praten, maar er vaak helemaal naast zit, terwijl het wel heel belangrijk is in zijn boeken. Maar dat is beroepsdeformatie.

11:03 p.m.  
Blogger Manic Inventor said...

gelukkig verschillen smaken. zijn beste boek is feitelijk zijn eerste: extension de la domaine de la lutte. weet niet hoe het in het nl heet.

het is overigens niet erg duidelijk of hij of een strenge socialist of een rechtse zak is, of beide.

zijn nieuwe boek zou wel een aanval zijn op de 68'ers.

omar een 68'er? zo had ik het nog niet bekeken.

12:35 a.m.  
Blogger O. L. Muñoz Cremers said...

"omar een 68'er? zo had ik het nog niet bekeken."

ha, dacht dat het er nogal dik bovenop lag. :) Die filosofische afrekening in ED is ongelofelijk zwak trouwens (en wat hij er voor in de plaats vindt is helemaal lachwekkend braaf), en zit er ook nogal geforceerd door heen verweven (zijn point is wel duidelijk).

Strenge socialist lijkt me ook vrij duidelijk, het verschil met rechtse ballen is tegenwoordig moeilijk aan te wijzen nietwaar?

12:25 p.m.  

Een reactie posten

<< Home