zaterdag, juli 02, 2005

Vinyl Times

Er is een ontstellend aantal goede platen in de winkels verkrijgbaar dezer dagen. Te veel om ze allemaal op te noemen maar ik doe hier toch een poging.

Deze week een hattrick Mathew Jonson gescoord: de nieuwe Wagon Repair, een oude op Sub Static en een split-12” met The Mole. Eindeloos genieten dus.

Op house- en discovlak is er de nieuwe James Duncan op Real Soon: diepe, heerlijk kabbelde Detroit housegrooves. Supreme Records brengt sinds kort ook disco en house re-edits. Eén 12” bevat Commons ‘I Am Soul’ met op de flip de Lil Louis-klassieker ‘Nice n Slow‘. Op een tweede ep gaat Tangoterje (aka Todd Terje) loos op enkele discoklassiekers en zelfs op het Knight Rider-thema. Op West End kan je sinds kort weer van een aantal jaren ’80 releases genieten. Prijsdier deze week is Shirley Lites’ ‘Heat You Up (Melt You Down)‘: trage electronische disco met italo-schaduwen. Op Garage, een discosub van Island kan je ook meegenieten van remixen en originelen van Padlock. Onder andere ‘Seventh Heaven’ (met Gwen Guthrie) en ‘Peanut Butter’ komen voorbij. Allemaal ingespeeld door Sly & Robbie en Wally Badarou en met mixes van Larry Levan. Smullen geblazen!

Qua achterstallig onderhoud: ‘Club Lonely’ van Lil’ Louis op repress gevonden. En iemand heeft het lumineuze idee gehad om de discopunk-hymne ‘You’ van Tutto Matto op een vette plak vinyl te persen. Op een andere witte release vond ik dan weer de door mij alweer een tijdje gezochte DFA remix van Le Tigre. Ook Alcachofa van Villalobos behoorde op vinyl nog niet tot mijn verzameling. Evenals het origineel van Alden Tyrells ‘Disco Lunar Module’, met op de flip de absoluut aan te raden electro-stormer ‘Knockers’.

Duits Geweld dan. ‘Rising’ van DJ T, voordien enkel op cd, nu ook op 12”. “Vetter wordt het niet”, denk ik immer na deze plaat. Het stomende Caliente van Ark, op micro-minimal-houseparadijs Perlon. Die laatste onder andere met medewerking van man-van-het-moment Jamie Lidell. Robert Babicz’ ‘Phonecall Dub’ is een heus technomonster op het door Kompakt verdeelde Punct Music. Nog beter is Michael Mayers ‘Lovefood’, op Kompakt Pop. Die flip met de Kylie-cover vergeten we snel. Verder vond ik nog een dubbele 12” vol Kraftwerk dansvloermixen met extended, én goed geperste, versies van ‘Autobahn’, ‘The Telephone Call’, ‘It’s More Fun to Compute’ en ‘Home Computer’. Zou al deel twee in een reeks zijn.

Op het snijvlak van alles wat hip is bevindt zich de nieuwste van The Juan Maclean op DFA, ‘Tito’s Way’ gemixt door Pete Herbert, Lindstrøm & Prince Thomas en Bookashade. Van Lindstrøm vond ik een oudere 3-tracker op Feedelity met trage, dubby house met lichte electro-accenten, en, het beste voor het laatste bewaard, de nieuwe dubbele 12” van Prins Thomas op Noid, Major Swellings, is gewoon pure housenectar. Wie niet plat gaat bij eerste nummer ‘Flavoursaver’ kent er niks van. Zeg dat wij het gezegd hebben. En dat is dan nog maar het openingssalvo. Prins Thomas & Lindstrøm rule!