zondag, mei 29, 2005

EU

Ik zit hier te bidden dat die Fransen (zomaar eventjes rond de 80% heeft zijn stem al uitgebracht, dat noem ik nog eens politieke betrokkenheid, maar ja, de Fransen zijn dan tegenwoordig nog zowat het enigste volk in Europa die die eigenschap blijkbaar bezitten) die verdomd schimmige Europese Grondwet verwerpen. En dan daarna mijn Nederlandse broeders ook graag. Dank u.

In België heeft de politiek immers besloten dat de bevolking hierover niet geraadpleegd moet worden (de PS van Keizer Elio di Rupo is immers allergisch voor referenda). Hetgeen, ik kan het niet genoeg zeggen, een schandaal van jewelste is met een democratisch deficit dat zijn vergelijk niet kent. Brussel-Halle-Vilvoorde mogen ze terug steken waar het vandaan kwam (uit hun onwelriekende politieke reet dus) maar dat ik niet over een grondwet mag stemmen die mijn leven tot in de puntjes gaat beïnvloeden is echt wraakroepend, op het totalitaire af. Bah!

2 Comments:

Blogger Mathias Vermeulen said...

Een referendum over zoiets complex als deze grondwet is sowieso een slecht idee.
Weet jij wat daar instaat? Heb jij die grondwet ooit gelezen? Denk je echt dat de mensen die stemmen dat echt doen omdat ze effectief ook iets weten over die grondwet?
Nee hoor, ze stemmen nee omdat ze geen Turken in Frankrijk willen, omdat ze Chirac beu zijn, omdat ze de revolutionair willen uithangen (EDG - same story), omdat ze voor de 'Poolse loodgieter' vrezen (wat complete bullshit is).... Mensen stemmen ja omdat 'europa altijd goed is', omdat ze dan hun landbouwsubsidies beter kunnen verdedigen etc.
Het stemmen gaat over bijna alles, behalve over die grondwet. Trouwens, als we gaan beginnen met referenda, waarom hebben we dan nog 'volksvertegenwoordigers' nodig? Kan je evengoed per plebisciet je beleid ondersteunen. Ik ken een zekere FDW in jouw stad die daar wel oren naar zou hebben...

1:35 p.m.  
Blogger Manic Inventor said...

kijk: wat er eerst zou moeten gebeuren is dat die verdomde stemplicht wordt afgeschaft in België. eens zien waar het VB van FDW dan nog staat. want democratie, dat is ook het recht om niet te moeten stemmen. bij de vorige stembusgang is trouwens uit een enquete gebleken dat het VB-kiespubliek voor het grootste deel liever in zijn bed wil blijven op zondag stemdag. in die zin heb je een beetje gelijk.

en dan nog iets: zijn al die vervangende parlementsleden (waar wij dus niet voor gestemd hebben), waar het parlement tegenwoordig vol van zit dan zo'n grondwetspecialisten? die nitwits weten daar evenveel van als ik hoor.

wat ik wel weet is dat in een groot deel van de EU-landen de bevolking wel geraadpleegd wordt en ik vind dat maar normaal hoor. dat verkiezingen en stemmingen vaak over iets anders gaan dan de eigenlijke zaak is ook al normaal, want de meeste mensen stemmen gewoon niet graag. maar is dat mijn zaak?

8:31 p.m.  

Een reactie posten

<< Home