woensdag, april 20, 2005

De Sporen bijster

1.

Man lult uit nek te S.

[en dan bedoel ik dus dat tenenkrullende stukje over de onvermoede kwaliteiten van Terminator 3, zowat de slechtste film van de laatste tien jaar, ook al is de concurrentie op dat vlak immer gespierd]

2.

Utopie, theorie, epiphanie. What's next? Utopo-phanische epi-theorie? Epi-utopische theo-phanie? U-phanische epi-theore-topie? Theoretische Epi-phan-utopie? Deleuze! Derrida! Kom terug! Alles is vergeven.

3.

Dérèglement de tous les sens
? Ok, maar poëzie en wetenschap met elkaar verwarren is de grootste doodzonde die er bestaat. De wetenschapper ont-hult de realiteit, terwijl de dichter de waarheid ont-hult en ver-hult naar keuze (als er op het vlak van de waarheid al zoiets als keuze, in de zin van een alternatief, zou bestaan). Filosofie is wetenschap ergo filosofie is nooit waarheid maar hoogstens denken over de realiteit. Dus laat kunst aub het Denken over de Waarheid blijven. [vreemd dat de fransen dit nooit hebben begrepen] Wetenschap verwerkt in Kunst (en vice versa) is bestudeerde Waarheid en dus nooit relevant. En alleen de realiteit kan relevant zijn. Laat de Waarheid maar Waarheid zijn, eeuwig ontrouwe minnares.

[waarheid, in het grieks alètheia, i.e.: dat wat niet verborgen is ; soms is de waarheid gewoon wat men uiteindelijk moet besluiten, dan alleen is de waarheid ook de realiteit ; maar heeft men dan wel lang genoeg gezocht ; de waarheid kan nooit gevonden worden door wie haar zoekt i.e. door wie haar als re-aliteit - ding-heid - opvat ; de wereld is immers slechts een stand van zaken]

4.

En dan te bedenken dat onder betreffend stuk een uitstekende analyse van de Sade staat te lezen.

5.

Kommt bald wieder Jungen!

6.

Terminator 3 is een hopeloze kutfilm! Maar dat geheel ter zijde.

7.

Man lult uit nek te F.

4 Comments:

Blogger O. L. Muñoz Cremers said...

Pfff, Vincent, het lijkt wel een duel met Griekse woorden. :)
Ik zal nog eens rustig nadenken over waarheid en realiteit, misschien maar meteen Zijn en het Goede erbij nemen op een rustige woensdagochtend. ;)

En ach T3, maak je niet druk, bij dit soort "door iedereen gehaat" films, ben ik altijd de eerste die staat te roepen "Bravo! Meesterwerk!"

9:42 a.m.  
Blogger Manic Inventor said...

het was maar om te lachen hoor :-) beschouw het als filosofische poëzie geïnspireerd door Omar Muñoz-Cremers.

1:51 p.m.  
Blogger Martijn said...

Iedereen vindt T3 toch goed? Toch een beetje de Laatste Actiefilm, een waardig afscheid van der Arnold net voor hij de Governator werd. Veel echte blikschade, niet van dat computergedoe, mooie maar charismaloze supermodellen die door een toiletunit worden geduwd, Claire Danes, wat wil je nog meer?

7:11 p.m.  
Blogger O. L. Muñoz Cremers said...

Mja, ik zat op IMDB de comments eens door te lezen en veel yanquis vinden het helemaal niks. Omdat Hamilton niet meedoet, en pappa Cameron, JC is opeens een watje, begrijpen het narcisme van de terminatrix niet, etcetc.

9:03 p.m.  

Een reactie posten

<< Home