vrijdag, december 10, 2004

Van Goud naar Stront (of: Omgekeerde Alchemie)

Het gebeurt haast nooit meer: een groep of zanger die na enkele beloftevolle platen volledig de mist ingaat. Zo is het dus de Simple Minds vergaan. Waren hun eerste vijf elpees telkens goed voor op zijn minst enkele spannende mengelingen van electronica, Kraut-esthetiek en new wave, dan begon het vanaf New Gold Dream, de perfecte plaat, grondig mis te lopen. Het is zelden goed voor een groep om een perfecte plaat te maken. Vanaf Sparkle in the Rain zat de bombastische Celtic Rock-klad erin en het is nooit meer goedgekomen. Ze wilden concurreren met U2 om de grootste te zijn en ze zijn nog dieper dan hen gezonken. Triest.

Maar die eerste platen! Voor de vuist weg kan ik zo een dozijn nummers uit hun vroegere carrière opnoemen die ik nog maandelijks opleg, en dan niet alleen uit nostalgie, maar ook omdat ze zelfs nu nog relevant klinken. Life in a Day, Real to Real Cacaphony, Empires and Dance, Sister Feelings Call en Sons and Fascination zijn allemaal platen die bol staan van een inventief samengaan van punk, wave, dub, Bowie, Krautrock en de toenmalig nieuwste electronica. Jim Kerr had toen ook nog niet de drang om absoluut de meest opgeblazen, meest pathetische aller zangers te zijn. En als je zijn teksten van toen vergelijkt met die van andere 'grote groepen' uit de vroege jaren '80, dan is die kaleidoscopische, haast cut-upperige aaneenrijging van semi-intellectuele onzin eerder verfrissend in vergelijking met het drammerige doemen dat toendertijd blijkbaar verplicht was.

Daarom een lijstje fijne nummers van een groep die (deels) ten onrechte naar de onverlichte achtergrond van de geschiedenis is verdwenen.

Calling Your Name
Carnival (Shelter in a Suitcase)
Celebrate
Changeling
Film Theme
I Travel
League of Nations
Love Song
Premonition
Sound in 70 Cities
Theme from Big Cities
Thirty Frames a Second
This Earth That You Walk Upon
This Fear of Gods
Twist/Run/Repulsion

En nu ga ik mezelf eindelijk eens vinylkopieën van Sons and Fascination en Life in a Day aanschaffen. Zo goedkoop mogelijk uiteraard! Maar dat zou een makkie moeten zijn bij een groep die zozeer de Wet van de Dalende Curve heeft ondergaan.